Frankincense

Vad är Frankincense? Arkanan svarar.

Frankincense är ett harts som erhålls från träd av Boswellia-släktet, som är inhemska på den arabiska halvön, nordöstra Afrika och delar av Indien. Rökelsens historia går tillbaka till antiken, då den var högt värderad för sina medicinska, religiösa och kosmetiska egenskaper.

I det gamla Egypten användes rökelse vid balsamering och som ingrediens i kosmetika. Det brändes också som rökelse under religiösa ceremonier och ansågs ha kraftfulla andliga egenskaper. De gamla grekerna och romarna använde också rökelse i religiösa ritualer, och det var högt värderat som parfym och rökelse.

I den bibliska berättelsen om de tre vise männen är rökelse en av de gåvor som gavs till Jesusbarnet, vilket återspeglar dess betydelse och värde vid den tiden. Faktum är att rökelse var så högt värderad i antiken att den ibland kallades för “flytande guld”.

Frankincense användes också för sina medicinska egenskaper i antiken. Det ansågs ha antiinflammatoriska, antiseptiska och smärtstillande egenskaper och användes för att behandla en mängd olika åkommor, inklusive andnings- och matsmältningsproblem, hudåkommor och reumatism.

Idag används rökelse fortfarande för sina medicinska egenskaper inom traditionell medicin, och används även i parfymer, kosmetika och som rökelse vid religiösa ceremonier. Den är fortfarande högt värderad på den arabiska halvön, där den är en viktig del av ekonomin, och kallas ofta för “doften av Arabien”.

Visar alla 2 resultat

Visar alla 2 resultat